Osteoporose hold
Stærke muskler og bedre balance
Osteoporose hold:
Vi tilbyder specialiseret træning for knogleskørhed / osteoporose. Træning er et vigtigt supplement til din medicinske behandling. Træning kan forbedre din muskelstyrke i kroppen. Stærke benmuskler og en god reaktionsevne kan reducere din risiko for at falde. Når man har osteoporose har man en øget risiko for at få knoglebrud ved et fald.
På dette hold arbejder vi også med balanceøvelser. Det er vigtigt, at du selv er med til at vurdere, hvad du kan klare fysisk, så vi udfordrer dig i træning, men ikke udsætter dig for risikoen for at falde under træningen. Så mærk efter, hvor du har din begrænsning , og sig det til din fysioterapeut. Sikker træning er den bedste træning. En træningsgang varer ca. 55 min.
Underviser: fysioterapeut Randi Ørts Clausen.
Spørg din læge om du må få en henvisning til denne træningsform for at minske din faldrisiko.
Hvad er osteoporose?
Osteoporose er en tilstand, hvor knoglemassen og knoglestyrken reduceres, og knoglevævets struktur ændres i en grad så risikoen for knoglebrud øges, selv ved beskedne belastninger. Det er mest almindeligt at det er forandringer, der kommer med stigende alder. Sygdommen rammer primært kvinder over 50 år, men forekomsten blandt mænd er stigende, og det gælder også den samlede forekomst på verdensplan. En inaktiv livsstil øger risikoen for at udvikle knogleskørhed.
I Danmark findes ingen præcis opgørelse over, hvor mange der har osteoporose, men på basis af udenlandske undersøgelser skønner Sundhedsstyrelsen, at det drejer sig om ca. 300.000 mennesker.
Knogleskørhed medfører en øget risiko for at få brud på knoglerne. Typiske brud i forbindelse med knogleskørhed kommer i ryghvirvler, håndled og lårbenshals (hoftebrud). Osteoporose vil oftest være helt uden symptomer, indtil der opstår knoglebrud. Ofte vil der være tale om små knoglesammenfald i ryghvirvlerne, som medfører lændesmerter. De ganske små brud i ryghvirvlerne kan ikke altid ses på et røntgenbillede.
Desuden kan der opstå knoglebrud i håndledsregionen og i hofterne.
Hvordan kan træning hjælpe :
- Korrekt doseret træning styrker knogler og muskler, og øger blodgennemstrømningen i ømme og trætte muskler. Stærke muskler er væsentlige for at kunne klare et aktivt liv.
- Det er vigtigt at træne balancen for at reducere faldrisiko og dermed knoglebrud.
- Forskning viser, at folk med osteoporose øger deres knoglemængde ved konditionstræning.
- Inaktivitet kan reducere knoglemængden.
Husk dit gule sundhedskort hver gang.
Indlæs gerne dit sundhedskort i kortlæseren i vindfanget ved klinikkens hovedindgang, så kan vi se du er kommet.
Hvad skal jeg have med:
NB!!! Du skal have gode støttende indendørssko på til træning, og tøj du kan bevæge dig i.
Tag en vandflaske med også.